Royal Netherlands Institute for Sea Research

News

Wednesday 07 June 2017
Wereldwijd uniek: Siamese tweeling van een bruinvis
Het betreft hier de eerste beschrijving van een siamese tweeling van de bruinvis en de tiende van alle walvissoorten bij elkaar. De bijzondere vondst is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Deinsea door onderzoekers van het Natuurhistorisch…
Tuesday 06 June 2017
Short-term effects of deep-sea mining waste on microbes and meiofauna at the seafloor
The addition of waste particles from deep-sea mining (iron ore mine tailings) affected the activity of nematodes and the microbial community in microcosm experiments with natural sediments collected at 200m depth in the Hardanger fjord (Norway).…
Thursday 01 June 2017
Tijdschrift special over Nederlands Antarctisch Onderzoek
Het Dirck Gerritsz laboratorium is het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica. Het werd in januari 2013 feestelijk geopend door het Ministerie van OCW, als resultaat van goede samenwerking met de British Antarctic Survey (BAS). Na vier jaar…
Tuesday 30 May 2017
Kanoeten gedragen zich in Afrika anders dan in de Waddenzee
Voedselvoorkeuren en sociaal gedrag wereldwijd verschillen tussen culturen. Dat geldt ook voor vogels, stelt Thomas Oudman, RUG-promovendus aan het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. In zijn proefschrift vergelijkt hij het…
Wednesday 17 May 2017
Klimaatverandering maakt schorren kwetsbaarder voor zeespiegelstijging
Schorren langs de Middellandse Zee kust zijn belangrijk om de nadelige effecten op de kust van hogere golven bij zeespiegelstijging tegen te gaan. De schorrenplanten zorgen ervoor dat zand en slib makkelijker bezinkt waardoor deze schorren kunnen…
Wednesday 17 May 2017
De Blauwe Route | The Blue Route
The ‘Blue Route’ for the Dutch National Research Agenda: water as a pathway to innovation and sustainable growth. The Blue Route focuses on understanding, using and protecting oceans, seas, deltas and rivers, as well as managing salt water, fresh…
Thursday 11 May 2017
Leven in de Plastisfeer
Plastic: iedereen gebruikt het en weet dat veel plastic in zee belandt en grote problemen veroorzaakt. Nieuw is het inzicht dat micro-organismen zich vestigen op de hele kleine plastic deeltjes in zee: deze nieuwe ecosystemen worden ook wel ‘The…
Wednesday 10 May 2017
Rapport Waddenvereniging: wadden kunnen nog deze eeuw verdrinken
De Waddenzee kan nog deze eeuw verdrinken. Dit is de conclusie van het rapport 'Toekomst van de Waddenzee: een stijgende zeespiegel over een dalende bodem' van de Waddenvereniging, waaraan ook het NIOZ, de TU Delft en de Universiteit Utrecht…
Tuesday 04 April 2017
Theunis Piersma geridderd
Prof. Theunis Piersma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Thursday 30 March 2017
Koraalriffen van de Nederlandse Antillen gaan binnen 15 jaar verloren
Op de zes Caribische eilanden die zijn verbonden met Nederland dreigen de koraalriffen binnen 15 jaar te verdwijnen. Daardoor zal ook een groot deel van de eilanden-economieën instorten. Het nieuw te vormen Kabinet moet met spoed een Deltaplan maken…