Royal Netherlands Institute for Sea Research

News

Monday 26 November 2018
Nederlandse onderzoekers ontvangen prestigieuze onderscheiding voor onderzoek naar koraalriffen op Curaçao en Bonaire
Het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs heeft Nederlandse koraalonderzoekers onderscheiden met het 'Best Paper Award 2017'. De wetenschappers kregen de prestigieuze prijs voor hun onderzoek en publicatie over de wereldwijd langstlopende…
Friday 23 November 2018
Waddenmozaïek grote Waddenfondsbeurs voor onderzoek onderwaternatuur in de Waddenzee
Een rijke en gezonde Waddenzee is een onmisbare schakel in de levenscyclus van vele trekvogels en –vissen. Het realiseren van zo’n rijke Waddenzee is daarom ook het streefbeeld van het Waddenfonds en de drie Waddenprovincies: Groningen, Friesland en…
Thursday 08 November 2018
NWO lanceert innovatief onderzoek naar energie zuiniger zeetransport
Ruim 75 Nederlandse wetenschappers werken vanaf vandaag aan nieuwe innovaties, samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dat gebeurt binnen zes grote onderzoeksprogramma’s, waarvoor de Nederlandse Organisatie voor…
Tuesday 06 November 2018
Samenwerkingsplatform 'Slimme Delta Oplossingen' gelanceerd op Vlaams-Nederlandse regeringstop
Op 5 november ondertekenden Vlaamse en Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en onderwijsinstellingen een intentieverklaring voor het samenwerkingsplatform 'Slimme Delta Oplossingen'. Dat gebeurde tijdens de regeringstop in Middelburg die in het…
Tuesday 23 October 2018
Research Vessel Technicians Meet their Peers at Woods Hole Oceanographic
Research Vessel Marine Technicians from all over the world gathered in Woods Hole, MA, USA, on 16-18 October for their biannual Inmartech 2018 conference. Organised by the Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), the conference was the largest to…
Monday 22 October 2018
Speuren naar miljarden minuscule plasticdeeltjes in zee
Hoe onderzoek je de aanwezigheid en invloed van microplastics in onze estuaria, zeeën en oceanen? En: wat is de rol van microben bij het afbreken van deze fossiele of biologisch afbreekbare plastics? Het zijn vragen die dr. Linda Amaral-Zettler en…
Wednesday 17 October 2018
Mogelijk nieuwe kreeftachtige ontdekt | New copepod found on Texel by student
[English below Dutch] Een minuscuul kleine kreeftachtige (copepod) met inwendige eitjes in plaats van de gebruikelijke uitwendige eitjes, die werd gevonden tussen de Texelse mosselen, zou tot een nog onbekende soort kunnen behoren. De vondst werd…
Monday 15 October 2018
Waddenzee sleutel tot succes rosse grutto
De hoeveelheid voedsel in de Waddenzee bepaalt of rosse grutto's met succes op en neer kunnen vliegen naar hun broedgebied in Siberië. Tot die conclusie komen NIOZ-onderzoeker dr. Eldar Rakhimberdiev en collega’s in het jongste nummer van het…
Wednesday 10 October 2018
Fossiel celmembraan van bacterie bruikbaar voor klimaatonderzoek
Een 'paleo-thermometer' om klimaatschommelingen op land te meten is weer een stap dichterbij gekomen. Onderzoekers van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) publiceren hierover deze week in het wetenschappelijk…
Monday 08 October 2018
Wapenwedloop in 'oerwadden' in Midden-Oosten
In het Sultanaat Oman, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland, is door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) voor het eerst een uitgebreide fauna-inventarisatie gemaakt. De Nederlandse bioloog Roeland Bom deed…
New website for NIOZ

This year we are going to redesign and technically improve the NIOZ website. We would like to take your opinion as website visitor into account.

By answering 10 questions you can help us enormously! It will take you no longer than 4 minutes. You can win a NIOZ t-shirt and a book voucher to the value of EUR 25 if you fill in the questions.

Thank you for your help!

No, sorry! Yes! I'll help out!