Louis is met zijn 8,5 kilo en lengte van bijna een meter een bijzondere verschijning. Hoe oud de inmiddels overleden Canadese kreeft is, kunnen biologen tot nu toe niet precies vertellen. Daarvoor moet hij eerst opengesneden worden in één van de labs op Texel.  

Restauranteigenaar Fausto Albers van The Louisiana Lobstershack in Haarlem kon het niet over zijn hart verkrijgen de kreeft in de pan te gooien. Zo belandde de Canadese kreeft via een veilig bij het Dolfinarium waar hij uiteindelijk toch overleed.

Jaarringen op oogsteeltjes
Anders dan bij vissen en schelpdieren is het moeilijk om de leeftijd van kreeften te bepalen.  "Ze vervellen om de zoveel tijd en gooien dan hun pantser af", vertelt Loran Kleine Schaars, onderzoeksassistent van het NIOZ. "Sinds kort weten we dat kreeften achter de ogen in het hoofd jaarringen hebben, maar die kun je pas tellen als je hem opensnijdt." Amerikaanse wetenschappers ontdekte pas in 2012 dat oogsteeltjes achterop het oog en inwendige tanden van de kreeft hun exacte leeftijd ontrafelt. Sindsdien kunnen biologen over de hele wereld pas de leeftijd van kreeften achterhalen.

Onderzoek in het lab
Het komende half jaar gaan masterstudenten biologie een literatuurstudie verrichten en oefenen op andere kreeften dan Louis. "In samenwerking met studenten willen we eerst de bestaande methodieken onder knie krijgen en evalueren. Het is zonde om direct aan de bewuste kreeft te beginnen. Wanneer de studenten het snijden in de vingers hebben, zullen we pas aan Louis beginnen."

Inzicht in kreeftenpopulatie
In veel ecologische studies is het van essentieel belang om groeisnelheden en ontwikkelingen in de populatie bestanden goed te kunnen schatten. In Nederland worden kreeften steeds vaker gespot door duikers in de Grevelingen en Oosterschelde en ook zijn de controles op de vangst aangescherpt. "Allemaal redenen om meer kennis op te doen over deze dieren", aldus Kleine Schaars.