De eerste 4 afleveringen zijn te vinden op www.niozpodcast.nl (Spotify, iTunes, Google podcasts, Overcast, en Pocket Casts):

Aflevering 1 | De zee als vergaarbak van miljarden virussen
In de ban van het corona-virus als we zijn, trappen we af met de virus-deskundige van het NIOZ, Corina Brussaard. Want ook al barst het in de zee van het leven, van bacteriën tot baleinwalvissen, de virussen verslaan al die levensvormen verreweg in aantal en gewicht. De oceaan is de plek bij uitstek waar de eindeloze strijd tussen virussen en levende organismen wordt uitgevochten. Zonder dat daar ooit een winnaar uit de bus zal komen. Hebben we ze alleen maar te vrezen? Of moeten we ze ook dankbaar zijn? ‘Als bioloog moet je ze dankbaar zijn,’ zegt Corina Brussaard, ‘maar als gewoon mens vind ik dat dat Corona virus moet oprotten.’
Deze aflevering luisteren op www.niozpodcast.nl/episode/corina-brussaard 

Aflevering 2 | Saharazand als kunstmest van de zee
Afgelopen zomer kopten krant en internet dat een enorme wolk Sahara-zand onderweg was naar de VS. Satellietfoto’s toonden een stofwolk zo lang als de helft van de Atlantische Oceaan. In het land dat het meest ter wereld geplaagd wordt door de ademnood van het coronavirus was dit alarmerend nieuws. Marien Geoloog Jan Berend Stuut, de stofexpert van het NIOZ bezag de wolk met een mengeling van ontzag en opwinding. Want saharazand bevat ijzer, en de algen hebben dat ijzer nodig om te groeien en CO2 op te nemen. Saharazand is dus, voor de zee, goed nieuws.
Deze aflevering luisteren op www.niozpodcast.nl/episode/janberendstuut

Aflevering 3 | De kanoet als graadmeter van de stand van het Wad
Hoe weet je eigenlijk hoe het ervoor staat met de Waddenzee? Waar kijk je dan naar? Naar het aantal zeehonden? Naar de vervuiling in het water? Naar de hoeveelheid kokkels? Ecoloog en vogelonderzoeker Allert Bijleveld kijkt naar de kanoet, een stevig, enigszins propperig steltlopertje, wiens aantal, gezondheid en vooral ook gedrag heel wat meer verraadt over hoe het met het Wad en de rest van de wereld gesteld is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.
Deze aflevering luisteren op www.niozpodcast.nl/episode/allertbijleveld

Aflevering 4 | Zeewier als het antwoord van de zee op de problemen van het land
Wat kan de zee voor ons betekenen in tijden van problemen met stikstof en veestapel, zorg om de visstand en een almaar groeiende wereldbevolking van mensen die gewoon lekker willen eten iedere dag?

De geruchten gaan dat zeewier ons door de moeilijke tijden zal helpen. Het probleem is: we weten nog verrassend weinig van zeewier af. Vandaar dat het NIOZ in 2014 een zeewiercentrum oprichtte, met aan het hoofd de experimenteel marien bioloog professor Klaas Timmermans.

Timmermans is nadrukkelijk geen zeewierboer, maar een fundamenteel onderzoeker, die de afgelopen zes jaar geprobeerd heeft het zeewier de basisvragen te laten beantwoorden: wanneer voel je je op je best? Wat heb je daarvoor nodig? Wat doe je met de rest van het ecosysteem als je je massaal ergens vestigt?
Deze aflevering luisteren op www.niozpodcast.nl/episode/klaastimmermans

Van Delta tot Diepzee in een videotrailer van 3 minuten.