Allert Bijleveld tijdens veldwerk. Foto: Rob Buiter

In de eerste aflevering op zondag 16 februari praat radiomaker en schrijver Mathijs Deen met gedragsecoloog Allert Bijleveld van het NIOZ. Allert Bijleveld: "Ik doe mijn werk vooral met kanoeten. Dat zijn wadvogels die in het Arctisch gebied broeden en in Europa en in Afrika overwinteren. Het zijn inmiddels ideale modeldieren, omdat we er al zo lang onderzoek aan doen. De interactie van een vogel met zijn omgeving is per definitie complex en dan is het goed om te werken met een soort waar je al zo veel van weet. Van verschillende kanoeten kennen we zelfs de karakters: je hebt heel ondernemende, exploratieve dieren, die makkelijk een nieuwe omgeving verkennen. Daarnaast heb je ook meer behoudende kanoeten, die op zeker spelen. 
De verschillende karakters hebben niet alleen consequenties voor het gedrag, maar zelfs voor hun fysiek. Exploratieve dieren kunnen met een kleinere maag toe, omdat ze steeds het beste voedsel weten te vinden. De behoudende types hebben een grotere maag nodig, waarmee ze ook een lagere kwaliteit voedsel kunnen verteren.
Mijn onderzoek is vooral gedreven door een fascinatie voor de wereld van het wad. Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je dat door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek maar lang genoeg volhoudt, er altijd praktische toepassingen komen bovendrijven. Zo begint de kanoet ons nu steeds meer te leren hoe de natuur reageert op veranderingen die wij in hun wereld veroorzaken."

Natuurwijzer is een wekelijks programma over natuur en milieu op Radio Texel. Het bestaat al 30 jaar. De uitzendtijd blijft gelijk: zondag van 12-13 uur en herhaling op dinsdag van 18-19 uur. Te beluisteren via ether FM 106.1, kabel 98.5 en online http://www.radiotexel.nl/stream.html.