Groep 6 mag meester David helpen bij zijn onderzoek naar trekvogels. Ze gaan daarvoor op excursie naar Vlieland. Het is het begin van een leuk en leerzaam avontuur over vogels die rijst eten, over colabruine zeeën en banaanvormige roofdieren. Maar ook over wonderlijke voelproeven, roze kotsballen en vogels met veren zo wit als slagroomijs.

Lukt het de kinderen om alle opdrachten die ze moeten maken uit te voeren? En wat staat er toch allemaal in het plakboek van meester, dat hij overal mee naartoe neemt?

In Gek op Trek wordt ook verteld hoe wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) trekvogels zoals lepelaars en kanoeten volgen en wat dat oplevert. Ook andere verrassende ontdekkingen worden beschreven. Zo is er in het verhaal aandacht voor de mossel als architect. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mosselen zelf structuren maken en daarmee het waddenlandschap bepalen. Verder is de kleur van de zee niet altijd blauw, maar soms dus colabruin. Wetenschappers kijken met een kleurenkaart of en hoe het zeewater verandert in de tijd. Gek op Trek laat op begrijpelijke wijze het belang van dit onderzoek zien.

Over de auteur:
Thomas Leerink (1988) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, waarvan het NIOZ onderdeel uitmaakt. Eerder publiceerde hij bij Uitgeverij Bornmeer het jeugdboek Uitblinkerz!