Alle drie de schepen worden vervangen, de Pelagia in de iets verdere toekomst, de Navicula volgend jaar, maar de opvolger van de Stern, de RV Adriaen Coenen, is klaar. Het nieuwe schip is genoemd naar de 16e eeuwse Scheveningse vishandelaar Adriaen Coenen, een autodidact die niet alleen vis afsloeg, maar ook tekenaar en schrijver was van het Visboeck, een rijk geïllustreerd compendium van wat er zoal in zee leeft: van haring tot monsters, tot aan de industrie die zich met de visvangst bezighoudt.

In de NIOZ-haven treft interviewer Mathijs Deen de schipper van de Stern, Wim Jan Boon, die hem meeneemt aan boord van het scheepje dat bijna een halve eeuw dienst heeft gedaan, 16 meter lang, blauwe romp, witte opbouw, laag groen achterdek met stevig A-frame. Ze is aan vervanging toe, en Wim Jan Boon, telt de dagen tot het moment dat hij in haar opvolger zal binnenlopen. De RV Adriaen Coenen maakt een week na het interview voor het eerst de oversteek van de werf in Lauwersoog, naar haar thuishaven op Texel.

 

Maandelijks een nieuw interview ontvangen?

Ontvang maandelijks een nieuw interview met een NIOZ'er door je gratis te abonneren via de NIOZ-podcast site: www.niozpodcast.nl of zoek via je favoriete platform (iTunes, Spotify enzovoort) naar Van Delta tot Diepzee en abonneer je daar rechtstreeks.

Liever per mail? Meld je aan met je mailadres en de knop 'Subscribe to blog' rechtsbovenin deze pagina en ontvang maandelijks een nieuwe blog met de beschrijving van - en link naar - een nieuw interview.