Tien jaar lang was de geoloog Professor Henk Brinkhuis, directeur van het Koninklijk NIOZ, Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. In die periode waren twee van zijn grootste zorgen hoe het instituut met krappe middelen te laten overleven en hoe een vloot van drie onderzoeksschepen in de vaart te houden. Nu, tien jaar later bestaat het NIOZ nog, en de vervanging van de vloot is in volle gang.

Henk Brinkhuis heeft de directiehamer doorgegeven en hij is weer terug bij wat hij het liefste doet: boren in de zeebodem, op zoek naar het verleden van ons klimaat. Hij is net terug van een expeditie naar de Noordelijke Atlantische Oceaan waar hij geboord heeft naar de aardlagen die 56 miljoen jaar geleden zijn neergelegd. De aarde was een broeikas toen, met palmen op de polen en concentraties broeikasgassen die die van vandaag nog verre overschrijden.

Maandelijks een nieuw interview ontvangen?

Ontvang maandelijks een nieuw interview met een NIOZ'er door je gratis te abonneren via de NIOZ-podcast site: www.niozpodcast.nl of zoek via je favoriete platform (iTunes, Spotify enzovoort) naar Van Delta tot Diepzee en abonneer je daar rechtstreeks.

Liever per mail? Meld je aan met je mailadres en de knop 'Subscribe to blog' rechtsbovenin deze pagina en ontvang maandelijks een nieuwe blog met de beschrijving van - en link naar - een nieuw interview.